Nemrég beszélgettem egy úriemberrel aki bőszen ecsetelte, hogy milyen jól döntött amikor parafát választott az egész lakásban burkolat gyanánt és elgondolkoztam, hogy vajon milyen alternatívák léteznek még a burkolásra? Hisz egy átlagember (aki nem lakberendezéssel foglalkozik) szerintem 3 félét ismer. Én legalábbis. Fa padló, csempe és a garázsokban használt műgyanta bevonat.

Parafa:

Nekem nem tetszik, nem igazán szeretem ezt az anyagot, élőben még nem láttam, nem tudom olyan-e a tapintása, mint mondjuk egy parafadugónak vagy valamivel kezelve van, de a képeken sem fogott meg igazán, bár ez is sokoldalú, rengeteg mintával, színnel lehet eltüntetni a tipikus szocis barna színét..:o)

Forrás
Forrás

Bambusz:

Ezt már ismerjük, nagyjából hasonló ára van, mint egy hagyományos fa padlónak, de állítólag tartósabb is és még az esőerdőket sem kell félteni, hisz a bambusz nagyon gyorsan nő, így van bőven utánpótlás. Itt is rengeteg féle variáció létezik.

Forrás
Forrás

Kerámia vagy csempe burkolat:

Ezt nem igazán kell bemutatnom szerintem senkinek.
Láttam már arany csillámos és csipke mintásat is, ez utóbbiak ráadásul Alföldi gyárban készültek, gyönyörű minőségben.
Vannak extra szépek is, de én nem szeretem, mert hideg, padlófűtés ide vagy oda.
A fürdőben, konyhában még rendben van, de nappaliba ha csak tehetném lecserélném a miénket is, bár az óriási méretű és fugamentes tetszik.

Forrás
Forrás

Márvány, gránit, technistone:

Technistone gránitőrleményes a mi konyhai pultunk és a hátfal is (fotó itt), imádom, könnyű tisztán tartani, nem fogja be semmi és örök életű. Lehet földre is rakni. A márvánnyal és a gránittal egyetemben iszonyú ára van és míg ezzel a fajtával semmit nem kell tenni, a márványt elég sűrűn, 1-2 évente fel kell csiszolni, hogy fényes legyen. Az igazi márvány színét imádom, ha most kellene választani az én fürdőmet fehér márvánnyal burkoltatnám be, a padlót és a falakat is. :o)

Márvány
Forrás

Gránit

Forrás

Svédpadló, hajópadló:

Szerintem ez egy megfizethető kategória, kellemes meleg, elég jól bírja a gyűrődést és rengeteg féle színben, mintában kapható. Amikor a férjem dolgozószobájában a laminált parketta a forgószék alatt felvált, rögtön tudtuk, hogy csakis teljesen fából készültet teszünk a helyére. (Nem igazán szerettük volna a lakást laminálttal burkolni, de ahogy már többször is említettem, a lakást amikor megvettük, bár vadi új volt, az építtető magának rendezte be és míg az ajtókat Thaiföldről hozatta, a földre már sajnált eredeti fából készült padlót rakatni. Vagy legalábbis nem gondolta át, hogy az mennyire nem tud tartós lenni és még nem is szép..)
Nem is bántuk meg, ráadásul már ebben is követik a trendet, hisz matt lakkos kivitelben is kérhető, természetesen ilyet kértem és ez is csiszolható, ha netán elkopna.. Szeretjük, én főleg wenge színben szerettem volna, de leszavaztak azzal, hogy azon a macskaszőr jobban meglátszódik és sötétté teszi a szobát. (ez is nagy butaság..)

Íme egy ellenpélda
Forrás
A másik kedvencem, a fehérített tölgy színű padló
Forrás
Laminált padló:
Vannak már nagyon jó minőségű, fapadló árban lévő, erős kopásállóságúak is, végignéztük itthon az összeset és jó szívvel ajánlották, de mi mégis a teljes egészében fából készült padlót választottuk.
Ez egy meglepő darab, krokodil mintás!
Forrás
Forrás
Hagyományos (csaphornyos) parketta:
Igazából olyan, mint a többi fa anyagú parketta, de mégis más.
Több rétegben lakkozva és diagonál-ban vagy különleges mintával szokás lerakni és leragasztani.
Elvileg ez a legtartósabb fa padló.
(az anyósom belvárosi lakásában 10 éve volt felújítás, igaz nála se kutya, se a macska és cipővel mászkálás sincs és még mindig olyan, mintha frissen lenne lakkozva!
Itt egy gyönyörű római szállodai szobában
Forrás
Itt pedig modern stílusú enteriőrben
Forrás
Kő és téglaburkolat:
Ezek inkább kintre vagy rusztikus, mediterrán házakba valók,  de modern környezetben is jól mutatnak.
Forrás
Rusztikus és vintage hangulatú egyben
Forrás
Öntött műgyanta padló:
Amit mi általában garázsba rakunk, az egy nagyon sokoldalú burkolat, én főleg külföldi lakberendezési műsorokban látom, lakásban még élőben nem sikerült..
Gyönyörű fényes és imádom, ahogy tágítja a teret a mindenféle fuga és toldások nélkül
Forrás
Lehet akár mintás is
Forrás
Beton padló:
Ezt is csak hírből és kültérről ismerem, de egyre nagyobb teret hódít (állítólag).
Színezhető, mintázható, akár fényesre is polírozható.
Ahol egyáltalán el tudom képzelni az egy indusztriál stílusú loft lakás.
Forrás
De egy minimál/modern stílusú környezetben is kiváló lehet
Végül, a gyerekkorom réme, a pvc padló:
Én vidéken nőttem fel és az egész házunk gyakorlatilag ezzel volt leburkolva, még a fürdőszoba is és bár mindig megdicsérték, mert különleges csempe-mintája volt, már akkor sem tetszett..
Sok előnyét nem látom..
Tipikus famintás
Forrás
Tipikus kőmintás
Forrás