Még a legelején amikor kitaláltam, hogy ágyat csináltatunk és én fogom lefesteni, akkor jutottam arra az elhatározásra, hogy ezt bizony nem kézzel fogom festegetni, mert az órákig is eltarthat, hanem festékszóróval fogok próbálkozni.

Gondoltam, hogy legújabb befektetésem egy festékszóró lesz, de mivel szeretek mindent vásárlás előtt kipróbálni, hacsak lehet, így előbb kölcsönkértem egyet és majd még eldöntöm érdemes-e venni, rájöttem ilyet biztosan nem fogok venni.

 

IMG_8238

 

Több, mint 3 óránk ment el az első réteget felvinni a pisztollyal. Hogy miért? Mert ez nem egy pici komód és csak úgy itta be a festéket a kezeletlen fenyő és mert kb. fél órás szenvedés után jöttünk rá (hívtuk fel a gazdáját és kérdeztük meg), hogy hogyan is kellene használni, hogy ne prüszköljön festékpacákat mindenhová.

Először is a festék amit megveszünk iszonyú sűrű, kb. mint a méz, na ez kézi ecsetes/hengeres festéshez tök jó, mert szépen lehet vele dolgozni, ilyenkor jó fed, de a festékszóróba közel olyan híg kell, mint a tej.

Én próbálkoztam vele először, de mindenhová jutott a festékből az ágytámla fél méteres  körzetében, persze nem fújtam egyenletesen és mire belejöttem elhasználtam 1 liter festéket! Szóval az már biztos, hogy nem költséghatékony..:o)

Aztán jött a férjem átvette tőlem és már a hígított festékkel, közelről, kb. 10 cm-ről fújta, na így már nem lett minden festékpöttyös, csak azt kellett kitapasztalni, hogy hogyan és mennyi ideig kell egy helyen tartani, ha kevés ideig volt egy helyen ott nem fedett a festék, ha sokáig akkor meg megfolyt, úh. a férjem fújta, én meg ecsettel és hengerrel simítottam. Persze, ha lerakjuk a pisztolyt akár 5 percre a festék azonnal beleszárad a fúvókába, így lehet pucolgatni, szóval én úgy döntöttem, hogy ilyet biztosan nem veszek! Az igazán profiknak való levegő nélkül működik, de az meg egy vagyon.. Egy ilyen Bosch sem olcsó, de én még annyit sem áldoznék rá, annyira nem tetszett a felület amit fújt, bár biztos vagyok benne, hogyha gyakorolnék rajta párszor biztosan belejönnék..

Ami hasznos infó ilyen gép használatához, nem szabad fóliával letakarni a földet és ami körülette van, mert a festékszóró levegőt fúj és szétfújja a fóliát is, naná, hogy a frissen festett felületre..Persze én azt feszítettem a földre alá és mögé is, így amikor megszáradt a festék apró darabokban lehullott a fóliáról, még szerencse, hogy a garázsban nem számít! :o)

A kartonpapír tökéletes hozzá, ha elég közelről fújjuk akkor nem is kell..

Készítettem pár fotót, bár nem volt túl sok fény már este 10-kor és a neon sem segített ezen..

Ilyen volt előtte, natúr borovi fenyő, lakk és mindenféle kezelés nélkül:

IMG_1945

 1 réteg krém fehér festékkel:

IMG_1954

Itt csak fújva volt, nem volt ecsettel elegyengetve, ez elég szépen fedett és egyenletesre sikerült..

IMG_1951

Itt már 2 réteggel, a 2.-at már ecsettel és hengerrel a festékszóró nélkül vittem fel.

Természetesen a rétegek között csiszolni kellett, hogy sima legye a felület..

IMG_1966

3 réteggel

IMG_1983

Sikerült a fejtámlát géppel majdnem teljesen simára csiszolni, így majdnem minden festék lejött amit előtte 3 rétegben vittem fel, így kellett neki + 2, hogy  tuti elég anyag maradjon rajta, így 2 napos késésben voltam (a tervezetthez képest), egyrészt azért, mert egy hirtelen jött ötlettől vezérelve hétfőn kifestettem a hálószobát, másrészt én mindig kivárom a 12 órás száradási időt..Tegnap visszacsiszoltam és ma kezdtem antikolni. Először a barna viaszommal akartam, de nem fogta be úgy a nyers fenyőt amennyire szerettem volna, így ahhoz a páchoz nyúltam ami a hálószobába készülő éjjeliszekrényeken már teszteltem. (az fogta be a fehér festéket szép rózsaszínre) Itt nem volt gond, mert csak arra a részre kentem ahol visszacsiszoltam a fát, ott szép sötétbarnára befogta, a felesleget letöröltem vizes ruhával, így nem lett foltos. Nem akartam világosan hagyni, így ahogy a kis komódot, ezt is telibe viaszoltam, így lett enyhén „koszos”, régi hatása..

Munka közben:

IMG_6335

Az ágy elkészült kora délutánra, akkor jöhettek bele az ágyrácsok, amik igazából nem azok, amikor az előző ágyunkat vettük 6 éve, hagyományos lécezett ágyalapot kértünk mellé, de a matracunk nem volt elég kemény vele, így elmentünk és vágattunk bele két db laminált pozdorja lapot és azok már elég kemény alátámasztást adtak, egy gond volt velük, míg a régi ágyba pont befértek és bár ez is 180X200 cm-es, mind a 4 sarkában 1-1 vas rögzítőpánt került és így már nem fértek be, úh. az én szuperzseniális ötletem szerint a lakásban csiszoltuk le milliméterenként a felesleget.
Az egész szoba úgy nézett ki a végére, mint egy asztalosműhely, de sikerült bele szabni, már csak azzal volt a gond, h nem fértek egymás mellé, így a következő kör már okosan a garázsban került leszabásra és itt már dekopírral estünk neki.
Este 9-re elkészült minden, le is teszteltük az ágyat, mármint aludtunk benne, átment a vizsgán, elbírt bennünket. :o)

Így néz ki most a háló, egyelőre még szenvedek az éjjeliszekrényekkel, mert amiket ide szántam azok az én oldalamon elférnek majd, a férjem oldalán viszont a tetőtéri rész miatt lámpával együtt nem fognak, egyébként is egy könnyedebb darabot akarok, másrészt alacsonyabb kell a másik oldalra.

Végül csak a gömbökkel toldották meg  az ágy végét, mert a hosszabbítást leszedettem, mert nem tetszett..

IMG_6426

IMG_6404

IMG_6424

 

éjjeli4

IMG_8238

éjjeli6

IMG_8251

PicMonkey Collage

Jöjjön egy kis reklám mit kinek köszönhetek..:o)

Az ágyat Janusch Zsolt készítette, ő Zsopa a Meskáról, szívesen adok hozzá közvetlen elérhetőséget is.

Én festettem, antikoltam, a festék színe krém-fehér, barna viasszal és páccal.

Az egyedi monogramos párnát a BOOMS Design készítette nekem, itt a weboldaluk.

Folytatása következik hamarosan, mivel még a TV alá egy konzolasztal hiányzik és a beugróba egy komód, természetesen shabby chic stílusban festve, koptatva..:)

alairas