És ez nem vicc..

Svéd bútor + angol festék = francia stílus és akkor a kivitelezőt, az-az jómagam nem is említettem..:)

Már egyszer írtam erről a fekete ikeás szekrényről egy bejegyzést itt, de szerettem volna megörökíteni a saját oldalamon is és mivel kettő van a szekrényből, így lett egy második poszt is.

2012-ben kezdődött az érdeklődésem a Farrow & Ball iránt, azelőtt még nem is hallottam róla.

Akkor csak egy ecsetet vettem, aztán tavaly úgy hozta az élet, hogy sikerült 1-1 doboz alapozót és festéket, az általam választott színben megkaparintani és így a fekete szekrények sorsa megpecsételődött.

IMG_8896

Előtte

Kéket szerettem volna, de az pont nem volt raktáron, így lett a 2. kedvenc színem a szürke. Bár nagy mestere vagyok a színkeverésnek, itt valóban olyan intenzív árnyalatok vannak, amiket kikeverni tényleg nem lehet..

Nem ismételném magam, az első posztban már nagyjából leírtam, hogy hogyan működött a festék, így most csak röviden.

IMG_9308

Ez is egy vízbázisú zománc, mint amit bárhol kapni pl. tikkurila, trinát csak épp sokkal jobb minőségben, nagyobb színválasztékkal, kitűnően terül és igen tartós, elég nehezen tudtam visszacsiszolni a felületről.

Én már használtam jó pár félét, egyetlen dolgon voltam csak meghökkenve, mégpedig az illatán!

Iszonyú erős, már-már majdnem oldószeres festékre hasonlító „szaga” van és azt elég sokáig lehet érezni festés után a lakásban, ennyi az összes negatívuma.

Az árát nem írnám a negatívum oldalra, persze nem ezt használom a natúr termékeim festésére, mert bizony egy 7,5 dl-es doboz 12 e ft körül van, de ugye az ember nem 1-2 évre festi le a bútorait vagy akár a falait (falfesték és tapéta is kapható u.ezekkel a színekkel), ezért megéri az árát. A minőséget meg kell fizetni!

Esetemben egy sötétre pácolt és lakkozott bútorral volt dolgom, ezért nagyon enyhén megcsiszoltam a felületét, alapoztam, elég volt 1 réteg, meglepő módon és 1-1,5 réteg kellett a festékből.

A képen látható 2 magas szekrényt festettem le 1 doboz alapozóval és 1 és 1/4-ed doboz festékkel.  Azt hiszem, ha ezzel megspórolhatunk egy szekrény cserét, akkor megéri a befektetés!

A festék nagyon szépen fed, én 3 réteget szoktam festeni a termékeimre a bolti zománcokból és igazából csak ott kellett a festékből egy 2. réteget kenni ahol kevés jutott az ecsetre..

IMG_2702

Végül ezt is viaszoltam és a széleit koptattam. A koptatást csiszolóvászonnal szoktam, most egy üvegkaparó volt a kezemben (még az első szekrényről beszélek aminek üveges az ajtaja) a festéket próbáltam leszedni az üvegről amikor is véletlenül megcsúszott a kezem és foltokban lekapartam egy adag festéket, először megijedtem, hogy kezdhetem elölről, de aztán annyira megtetszett, hogy végigmentem rajta mindenhol, így már olyan mintha tényleg ilyen lett volna eredetileg is.. 🙂
ikea9
viasz

IMG_3697

F&B pavilon gray és a PNZ barna antikoló viasza egy különleges, mályvás-barnás réteget kölcsönöz a bútornak, ami nekem nagyon bejön.
Jobban, mint az Annie Sloan dark wax, mert az egyszerűen kaka barna..

IMG_8549

 

Időközben elkészült a vendégszoba festése, tapétázása és mivel a tapéta kék lett, nekem ez a bútor nem tetszik mellette, így ezt is lecserélem, méghozzá beépített változatra, amit szintén magam festek majd le valószínűleg fehérre..

IMG_3698

Utána

 

ikeahackfb2

IMG_3707

Farrow__Ball_LogoKöszönet a Fab Color Hungary Kft-nek a festékért!

693C1DA55C8AB3F04862ACBE9990934D