Nem, még mindig nem váltok és nem írok gasztroblogot, csak egy felhívásnak teszek eleget és így egyszerűbb megosztani, mint egy a facebook-on írni egy litániát.. 🙂
Szóval barátságom Jucival (én csak cuki Jucinak hívom) tavaly nyáron kezdődött, szülinapjára 2 tortatálat is kapott és személyesen jött el az egyikért és már akkor összebarátkoztunk.
Nemrégiben kitalálta, hogy 1 éves blogszülinapjára virtuális party-t ad és akinek van kedve süssön valamit, fotózza le és majd közzéteszi a recepteket.
Mivel a szülinapomra egy gyönyörűséges és finom tortát kaptam tőle ajándékba, így nem volt kérdés, hogy ezt viszonoznom kell és ez tökéletes alkalomnak ígérkezett.
Az-az igazság, hogy bár szeretek főzőcskézni és sütögetni a torta készítés valahogy sosem vonzott..
De mivel ez mégiscsak egy szülinap, hát arra torta illik gondoltam és bár először csak egy egyszerű fahéjas kelt tésztát terveztem (buliban az is pikk-pakk elfogy) és a pogit, mégis ennél a tortánál lyukadtam ki..Miért?
Mert Andi, a műkörmösöm valahogy felhozta…:)
Mostanában valahogy a körömlakkok mellett a süti és a kaja kerül szóba 😀
Miután hajnali fél 1-ig pepecseltem rájöttem, hogy nem az én világom, így már 1000 és 1 %, hogy ezt meghagyom azoknak akik szívesen csinálják ill. tanulták! 🙂
A torta ámerikai, a „red velvet” az-az vörös bársony nevezetű tortácska, ami elvileg szép és finom is.
A finomat nem tudom megmondani, mert egészben adtam át és nem kóstoltam, kinézetre azt mondanám, hogy tűrhető. 😀Megfeleztük a tortát, így meg tudtam kóstolni, hát ettem már jobbat is, de ahhoz képest, hogy kb. 2. torta életemben egész jó lett.. 🙂
Mivel Jucika egy szemtelenül fiatal cuki kis csajszi, ezért nem hagytam pőrén a tortát, hanem némi színes cukorkával díszítettem, így már szerintem tökéletesen illik hozzá! 🙂
A recept innen van.
Tészta:
* 25 dkg liszt
* 1 evőkanál szitált kakaópor
* 0,5 teáskanál só
* 30 dkg kristálycukor (én csak 25-öt tettem bele, nem akartam túl édesre)
* 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
* 3 db tojás (elnéztem és csak 2-t tettem bele)
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat (nekem van házi készítésű, sosem használok boltit vagy vaníliás cukrot)
* 2 és fél dl író (2,5 dl tejbe 1 ek. ecet)
* 4 teáskanál folyékony piros ételfesték (én ebből 5 kanállal tettem, de így sem lett intenzíven piros)
* 2 teáskanál ecet
* 2 teáskanál szódabikarbóna
Krém:
* 25 dkg tejszín krémsajt (Mascarpone)
* 25 dkg egyéb krémsajt (Alföldi)
* 3,5 dl sűrű hideg tejszín felverve (4 dl-t tettem bele)
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
* 15 dkg átszitált porcukor
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
Készítsük elő a kivajazott, lisztezett tortaformát. (nálam ez 20 cm-es volt)
Tészta:
Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a sót, és az átszitált kakaóport. Tegyük félre.
Egy kézi mixerrel keverjük vajat puhára.
Adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük amíg könnyű és puha lesz.
Hozzáadjuk a tojásokat majd a vanília kivonatot és keverjük amíg egyneművé válik.
Az íróhoz adjuk a piros ételfestéket és elkeverjük. Ezután a nagy edényben lévő vajkeverékhez a mixert lassúra állítva hozzáadjuk a lisztet kis adagokban majd a pirosra festett írót is kis porciókban.
Végezetül egy kis csészébe tesszük a szódabikarbónát és hozzáöntjük az ecetet. Ekkor pezsegni kezd. A habzó keveréket a piros masszához keverjük egy fakanállal. Dolgozzuk át még egyszer az egészet alaposan.
A tésztamasszát tegyük a tortaformába és tegyük az előmelegített sütőbe.
Mivel elég magas a sütőformám így nálam 180 fokon alsó-felső sütésen kerek 1 órán át sült a tészta!
Ellenőrizzük átsült-e.
Ha megsült vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 10 percig.
Ezután borítsuk ki egy deszkára. Amikor teljesen kihűlt, műanyag fóliába helyezve tegyük a hűtőszekrénybe pár órára vagy akár egész éjszakára. Így könnyebb lesz megtölteni és bevonni a krémmel.
Krém:
Keverjük a krémsajtot és a mascarpone sajtot simára.
Adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát.
Elektromos habverővel verjük habbá a tejszínt és lassan adagoljuk a masszához.
Összeállítás:
Késsel óvatosan vágjuk 3 felé a tortát.
Kenjük meg krémmel a lapokat és a külsejét.
Hűtsük be 1-2 órára majd dekoráljuk kedvünk szerint. 🙂
Pogácsa:
Kedvenc pogi receptem, mert nem kell órákig nyújtani, keleszteni, csak összekeverem, kicsit összegyúrom, beteszem a hűtőbe pár órára, aztán kinyújtom, kiszaggatom és még tojással sem kell megkenni a tetejét.
Egyszerű, de nagyszerű, nálunk hetente legalább egyszer készül egy-két adag..:)
A recept Gabitól van.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg vaj
só ízlés szerint
1 tojás
1 nagy tepsi lesz belőle, de aprók, mert ehhez az ízhez nekem az jön be és persze, mert Gabi pogácsái is ilyenek voltak amikor először találkoztam velük. 🙂
Próbáltam már nagyobbra, sajtosra, margarinnal is, de ez a változat jött be leginkább.
180 fokon 25 percig sütöm, nem tévedés, sem sütőpor, sem élesztő nem kell bele!
Boldog blogszülinapot Juci!! 🙂