Ilyen posztot írtam már, de akkor az első olyan festékről ami kishazánkba eljutott, azt itt találjátok az Annie Sloan chalk paint-ről.

Most viszont saját gyermekkel büszkélkedhetünk, amivel kapcsolatban ismét sok a kérdés, így egy posztban foglaltam össze, azokat amiket szinte minden alkalommal feltesztek. 🙂

A Pentart dekor paint soft a 100%-ban magyar tulajdonú és székhelyű Pentacolor Kft. fejlesztése, nem összetévesztendő az angol -sokunk által csak krétafestéknek hívott festékkel.

Az elnevezés sokakat megzavar, csupán azért hívjuk kréta festéknek, mert csiszolás közben a festék olyan, mint amikor az iskolai táblát letöröljük, ott hullik a krétapor, itt pedig a festék.

Szóval nem azért krétafesték (chalk paint), mert kréta van benne és nem is táblafesték (chalkboard paint) amit iskolai felírótáblaként lehet használni.. 🙂

Csiszoláskor itt is nagy mennyiségű por keletkezik..

Csiszoláskor itt is nagy mennyiségű por keletkezik..

1. Mire kenhető?

– Fémre, laminált felületre, fára, porcelánra, kerámiára, üvegre, műanyagra. (itt néhány esetben szükséges az alapozás!)

2. Mire nem kenhető?

– Ez nem textilfesték, tehát anyag festésre nem lehet használni.

3. Kell-e festés előtt csiszolni, alapozni?

– Ez kifejezetten dekor festék, tehát ami már felületkezelt, az-az lakkozott, pácolt, lazúros, zománcfestékkel festett vagy bármilyen anyaggal elő van kezelve, arra való és nem szükséges előkezelni a felületet, az-az sem csiszolni, sem alapozni nem kell, hanem egyből lehet festeni. KIVÉVE amikor felpattogzott a felületről a festék azt sajnos itt is le kell szedni ellenkező esetben a festés nem tartós!!
Nem porózus felületeknél az-az: laminált bútorlapnál, üvegnél, kerámiánál és műanyagnál viszont célszerű alapozni.

Egy régi bőröndöt is átfestettem, ezt sem kellett alapozni..

borond2

 

4. Csak antikolt felületet lehet vele létrehozni?

– Nem, ha akarom csak szimplán átfestem a bútort/tárgyat egy másik színre, az antikolás szabadon választott. 🙂

faragás

 

 

5. Hány rétegben kell festeni?

– Ez mindig az adott bútortól és a színtől függ.
Átlag 2 réteg már szépen elfedi a barna színt, de előfordult már, hogy 3 réteg kellett egy székre, hogy 100 %-osan fehér legyen a sötétbarnából, de festettem már pirosra és kékre is is barna széket abból 1 réteg elég volt..

(Itt egy furnéros pozdorja fiókra megy a 2. réteg fehérből..)

festek

6. Hogyan kell festeni?

– Teljesen másképp kell használni, mint pl. egy zománcfestéket. Míg az előzőnél addig simogatom amíg teljesen homogén lesz a felület, a dekor festéknél határozott mozdulatokkal minél kevesebbszer kell egy helyre visszamenni, mert egyszerűen visszaszedi az ecset az előzőleg odakent festéket, mert nagyon gyorsan szárad. Utólag kiválóan lehet korrigálni, még a sérülések is láthatatlanul eltüntethetők.

 

7. Mit csináljunk, ha átvérzik a felület az-az rozsda színű lesz pl. a fehér festék a felületen?

– Régi, kopott daraboknál fordul elő, amikor a lakk már hiányzik a felületről, a tanninok elszínezik a festéket. A felületet teljesen le kell szigetelni vizes bázisú lakkal vagy kifejezetten erre a célre kifejlesztett alapozóval (primer for dekor paint)!

11119810_10206633006360671_938770223_n

tannin

8. Csak lefestem a bútort és készen is vagyunk?

– Nem egészen…:) A zománccal és lazúrral ellentétben erre a festékre szükséges egy befejező réteg, ami wax vagy lakk lehet.

Képkeret, gyertyatartó, lámpatest amit nem fogdosunk minden nap, azt elég festés után egy puha ronggyal átpolírozni és kész, bútorokat és használati tárgyakat amik nagy igénybevételnek vannak kitéve waxolni vagy lakkozni kell.

A wax vagy a lakk életet ad a matt színeknek.

 

wax

9. Hogyan lesz babapopsi simaságú a felület?

– Rendkívül egyszerűen.
Minél puhább ecsetet veszünk, annál szebben tudunk festeni, az-az csíkmentesen, de, ha ez mégsem sikerülne, akkor egy nagyon finom csiszoló szivaccsal végigfutunk a felületen és máris tükörsima lesz a végeredmény, ha ahhoz van kedvünk! 🙂

pentakf2

10. Mit jelent az, hogy „lágy” dekor festék?

– Kifejezetten az antikolt bútorokhoz lett kifejlesztve, az-az az akrillal és a zománccal ellentétben ez könnyedén visszacsiszolható/koptatható akár egy finom csiszoló szivaccsal is.

szivacs

 

11. Mire elég egy doboz festék?
– Hivatalosan 1 nm-re 135 ml festék elegendő, de ez valójában attól függ milyen anyagra milyen színt festünk.

 

12. A színek, festékek egymással keverhetők?
– 33 féle szín létezik, akár egymással akár akril színezőpasztával színezhetők.

Zománccal és akril festékkel a teljesen más száradási idő és anyagösszetétel miatt kizárólag színezés céljából, tehát max. 20 %-ban keverhető!

szinek

 

13. Mivel lehet felvinni, szükséges-e speciális ecset hozzá?
– Minél puhább az ecset, annák homogénebb lesz a felület, de hengerrel is felvihető, ahhoz mindenképp fel kell hígítani a festéket.

Én a Stamperiát és a Schullert szeretem, utóbbi festékboltban, az előző hobbi boltokban kapható.

ecsets
ecsetsc

14. Mivel hígítható a festék, hogyan lehet kimosni az ecsetből?

-Mivel ez egy környezetbarát vízbázisú festék így szükség esetén vízzel lehet hígítani és csap alatt kimosható a festékes ecset. A ruhából is kimosható.

 

15. A waxot vagy lakkot hogyan kell felvinni a felületre?

– Egy puha pamutrongyra diónyi mennyiségű viaszt teszünk majd beledörzsöljük a felületbe, a lényeg, hogy jól dolgozzuk bele, tapintáskor selymes, de nem ragacsos lesz a végeredmény.
A viasz kikeményedési ideje kb. 2-3 hét, addig nem célszerű vizes ruhával törölgetni, mert könnyedén letörölhetjük a felületről!
A lakkot lakkozó hengerrel vagy puha ecsettel kell felvinni.

lakkok
waxp

Azt hiszem minden kérdésre válaszoltam, ha nem, akkor lehet kérdezni e-mailben, ill. bútorfestő workshopomon kipróbálni a festéket ami nálam is kapható! 🙂

Jó szórakozást az otthoni festegetéshez! 🙂

 

 

További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.

10461747_864201000275009_1138179392_s

signature