A cím nagyon sejtelmes, de nyugi nem nyaralós képeket fogok megosztani 😉

 


Tavaly ősszel vettem egy adag struktúra port a Vintage Paint-től, amit alig vártam, hogy végre valamin élesben is kipróbálhassak, így egy üres félórában amíg száradt egy bútor gyorsan meg is tettem..

*Ez csak egy felhasználási lehetősége ennek az anyagnak, de pl. 3D-s stencil mintát is készíthetünk vele!

 

Csak azért csatolok fotókat az előtte állapotról, mert mindig sok kérdés érkezik hozzám, hogy valóban csak nekiesek és átfestem a bútort..?

 

 

 

 

Nos, nem..Ha ilyen állapotban van, mint ez, ami több évig egy garázsban állt, akkor nem árt egy jó alapos mosószeres-fertőtlenítős lemosás.

De ahogy látjátok itt ez csodát tett.

 

Nem mellesleg nem árt a zsíros szennyeződéstől megszabadítani a bútort, ki tudja hol volt, mivel érintkezett mielőtt hozzánk került. (ha nem a miénk volt)

OFF: Mivel tavaly nyáron meggyűlt a bajom egy szép fényes thonett székkel, így nem árt azt is megkérdezni, ha épp antik (vagy használt) bútort vásárolunk, hogy Pronto bútorápolót használtak-e, mert, ha igen, akkor nem lesz könnyű dolgunk vele. A prontóban szilikon van ami a samponok és egyéb bútor és padlóápolószerek egyik olyan alapanyaga amitől ugyan fényes lesz a hajunk és a bútorunk, de utóbbira így már nem hajlandó tapadni a festék, ugyanis szépen beszivárog a fa pórusaiba a lakkozáson keresztül és mint a zsír/viasz megakadályozza a festék tapadását..
A rossz hírem az, hogy hiába alapozzuk le a bútort, ebben az esetben az sem használ, csak az, ha teljes mértékben eltávolítjuk a lakkos részt vagyis a natúr fáig lecsiszoljuk (vagy homokfújóba visszük, ahogy én is tettem) az adott bútort, úgy biztosan megszabadulunk a csúszós rétegtől..

 

Alapos tisztítás után a nagy repedéseket kitapaszoltam és általában ezeket az egyenetlenségeket megcsiszolom, de itt a végeredményhez igazítva ezt nem tettem, hisz pont a rusztikus, öreg hatás elérése a cél, így ez a lépés most kimaradt..

 

Szóval ez a szuper anyag amit, ha festékbe rakunk szépen megduzzad, jó sűrű lesz tőle a festék és szemcsés is, így tökéletes állagot érünk el egy ilyen tengerparti hatású bútordarabhoz.

 

A tengerparton a vízből kimosódott só rárakódik a bútorokra és egy bizonyos textúrát ad a tárgyaknak na meg persze szépen lemossa a festéket a felületről, nos, ezt a hatást kíválóan tudjuk imitálni ezzel az anyaggal 🙂

 

Minél durvább, érdesebb hatást szeretnénk elérni annál sűrűbbre kell keverni a festéket a porral, tehát jobb, ha eltérünk az előírt mennyiségtől + hagyjuk egy pár percig állni a keverékünket.

 

Itt a lényeg az, hogy az első réteg festék eléggé „rücskös” legyen ahhoz, hogy amikor a második réteget felvisszük és megcsiszoljuk akkor szépen előjöjjön az első réteg és nem szabályos megcsiszolt felületünk legyen, hanem valóban egy erősen texturált alapunk ami itt-ott kilátszik majd.

 

Természetesen több színnel is készíthetjük, annál izgalmasabb lesz a végeredmény..

 

Én most 2 féle színt használtam és a végén 2 féle viaszt. Lehet csak egy színű festékkel is, akkor száradás után csak a viaszt kenjük rá a festékre, először természetesen az átlátszót és azután a kívánt színű viaszt, így könnyebben tudjuk a második színű viaszt visszaszedni, ha sok lenne vagy meggondolnánk magunkat!

 

Az első rétegre 2 színt kevertem össze, egy fáradtabb türkizt képzeltem el alulra, ezért a dusty greent és old turquoiset nagyjából 1:1 arányban összekevertem majd spatulával vittem fel a felületre, amikor félig megszáradt belenyomkodtam egy ecsetet, h biztosan erősen textúrált legyen a végeredményem.

 

Ezt egy rövid videóban a festék/por keveréssel együtt itt láthatjátok.

 

Bármivel lehet tunkolni a festéket, akár gumispaklival, akár ecsettel, h minél „csúnyább” legyen a felület, egy kicsit várni kell, h száradjon a felvitt festék, akkor sokkal jobban össze lehet kenni, mint a frissen kifestett festéket ami a simogatástól még simább lesz egyébként 😀

Mivel vastag lesz a festékréteg, ezáltal a száradási idő is megnő, eseténként egy-két órával, hajszárítóval lehet gyorsítani a folyamatot, azonban kalkuláljátok bele, hogy a vastag festék ilyenkor meg is repedhet, amit én sosem bánok 😉

 

 

Amikor az első réteg teljesen megszáradt, akkor jön a fedőréteg amivel szintén nem kell finomkodni, az sem baj, ha nem fed teljesen, ebben az esetben pont jól jön, h egyenetlen a festés és hanyagul festettünk, ez most kifizetődik 🙂

Ha a felső réteg is megszáradt, akkor fogunk egy erősebb csiszolóvásznat (120-as finomságú) és egyszerűen megdörzsöljük a felületet.

Ha nem lenne rücskös, nehéz dolgunk lenne, foltokban koptatnánk a felületet, ami valljuk be őszintén nem annyira autentikus, viszont itt, mivel össze-vissza vannak az egyenetlenségek, abszolút véletlenszerűvé teszi a végeredményt, a felület érdes lesz, tehát nem tűnik művinek a végleges kinézet! 🙂

Imádom! 🙂

 

Csiszolás után először átlátszó viasszal kezeltem, ami megvédi a festett felületet a kosztól, portól, majd egy kicsit sólepte és használt hatást szerettem volna viszonlátni ezen az új felületen, ezért fehér és sötétbarna viaszt is használtam.

 

A mélyedésekbe szépen belekentem a viaszt, a felesleget pedig visszatöröltem és kész is 🙂

 

Sajnos felfúrni nem tudtam, így csak a falhoz döntve fotóztam…

 

Amit még egy picit sajnálok, h nem kaptam tengeri herkentyű mintás bútorgombot csak ezeket a csillag formájúakat és abból sem volt fehér, de azért ez a mentazöld is passzol hozzá 🙂

 

 

 

 

 

 

A szépséges előszobafal pedig eladó, egy Balaton parti nyaralóban tudnám elképzelni..És te? 🙂

Neked tetszik ez a „tengerparti hatású” festés? Kipróbálnátok egy workshop keretein belül valami kis tárgyon?
Ha igen írjátok meg, hogy mit festenétek ilyenre! 😉

 

A port itt tudjátok megvásárolni, a festékkel, viaszokkal együtt.
A gömblámpákat a Class Home-nál vásároltam vagyis itt.
A bútorgomb Butlersből van.

További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.