Home staging a gyakorlatban avagy mi a csuda ez tulajdonképpen..

 

A másik oldalon már jártam vagyis egy kedves barátnőmnek (Kertes ház magazin) több alkalommal is besegítettem már lakás felkészítésre, de az csupán a dekorálásból és a fotózásból állt, de ami azt megelőzte arról fogalmam sem volt..:)

Adott egy kis garzonlakás ami ugyan teljesen üres volt, de tudtam, hogy az nem teszi vonzóvá ezért megterveztük melyik szobába mi kerüljön, majd egy táblázatban vezettük mi az ami már megvan és mi az amire még várunk, ill. milyen dolgokat kell elvégezni a lakásban mire berendezzük..

 

Innen indultunk a kiürítés előtt:

 

Ugye, hogy így te sem szeretnél bele, pedig ez egy modern társasházban lévő újszerű lakás! 🙂

A sok személyes holmi/zsúfoltság elriaszthatja az új tulajdonost, ezért, ha pl. a saját bútoraiddal hirdeted meg az otthonod, akkor az első a „személytelenítés” (családi fotók elrakása, ne legyen a szoba közepén ruhaszárító száradó ruhákkal, épp készülő vacsora a tűzhelyen stb.), utána jöhet a rendrakás, selejtezés és az egyik legfontosabb dolog az igazán alapos takarítás!!

Én konkrétan azt gondoltam, hogy 1-2 hét alatt olyan állapotba hozom a pici, mindössze 39 nm-es lakást, hogy meg is lehet hirdetni, de alaposan felmérve több apró, de szakembert igénylő problémát is találtunk (akadt az ablak, nem működött a redőny, a riasztó..), nem mellesleg 2 hét alatt meg sem érkeztek a rendelt bútorok és a takarítás is lassan ment, mert a lakás ebből a szempontból nagyon el volt hanyagolva és a makulátlan tisztaság nagyon fontos!

Nagyon nem részletezném, de tartsd észben, hogy pl. a csempe, a redőny, a kapcsolók, az ablakkeretek, a lámpatestek, radiátorok, a lakásban lévő ajtók NEM öntisztulók, tehát azokat is le kell pucolni, pláne, ha gyerek is volt a lakásban vagy háziállat, az alapos nagytakarítás nem csak porszívózásból és ablakpucolásból áll egy lakásban!

Az új tulajdonos nem problémát akar vásárolni, hanem egy olyan lakást amibe már csak be kell költöznie, még akkor is, ha tisztában van azzal, hogy ez nem új, hanem egy használt lakás, ezért fontos kitűnni a többi konkurens hirdetés közül, hogy már ott felkeltsük az érdeklődését!

 

Mi ennél is tovább is mentünk, amit csak lehetett azt cseréltünk, a wc deszkától kezdve a csapokig, még a redőny gurtniját is kicseréltettük, mert kopott és koszos volt, megjavították a nehezen nyitható ablakokat, a riasztót is szakember hozta helyre, az egyik szobát ki is kellett festeni, mert egy szekrény nyomott hagyott a falon..
(Idő és pénz, de megéri áldozni rá!)

Szerencsére minőségi gépek, burkolatok és berendezési tárgyak vannak a lakásban, így azoknak semmi bajuk, alapos takarítás után újszerűek..

Tehát, ha meg akarjuk kapni azt az árat amit ér a lakás, akkor fontos, hogy legyen tiszta és minden működjön benne, így biztosan nem az lesz az első, hogy elkezdenek alkudozni.

A javítások és a takarítás után jöhettek a bútorok.

(mire mindent megcsináltak és megérkeztek a bútorok és be tudtuk fotózni pontosan 3 hét telt el a kiürítés után!!)

Az új bútorokat úgy választottuk, hogy praktikusak legyenek (ne akarj bezsúfolni egy hatalmas családi kanapét egy  kétszemélyes garzonba), mutassák be az adott szoba funkcióját, de otthonos is legyen miközben semmi személyes dolog nincs a lakásban..

Erre jók a különböző dekorációs elemek, párna, takaró, szőnyeg, poszterek a falon, zöld növények, friss virág a vázában, esetleg egy sütemény a konyhapulton, asztalon..

Ami még nagyon fontos, hogy kellemes illat legyen a lakásban (tökéletes erre a célra egy-egy illatgyertya vagy pálcás illatosító), mert bizony, ha kellemetlen szag terjeng a lakásban azt megjegyzik…(dohos, penészes, „öreg” szagú bútorok, a dohányszagról ne is beszéljünk!!)

Apróságok, de összességében sokat számítanak, mert vonzóvá teszik a lakást és aki megnézi egyből úgy érzi majd, hogy itt bizony szívesen lakna! 🙂

A home staging/lakásfelkészítés ma már egy felkapott iparág, magyarországon is sokan foglalkoznak vele, rengeteg infót találni az interneten, sőt vannak helyek ahonnan bútorokat is lehet bérelni, de egy-két dolgot mi is meg tudunk csinálni, konkrétan ez a nagyon hívogató ágy egy felfújható vendégágy és 30 perc alatt készített fejvég! 🙂

 

 

Ha szép és praktikus darabokat választunk akkor nagy eséllyel a vásárló akár meg is veszi azt a lakással együtt, így a visszavitelt megspóroljuk..(JYSK, IKA 365 napig visszaveszi a termékeit!)

 

Melinda posztját itt találjátok.

 

Remélem tudtunk segíteni azoknak akik épp ingatlan értékesítés/vásárlás előtt állnak!

 

Az ingatlanról bővebb infót itt találsz.

 

További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook és az Instagram oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.