Nos ez már nem újkeletű kérdés, mégis akad olyan eset amikor nem csak átfestjük az adott bútort egy csodafestékkel, hanem, ha málik, pereg a festék és hiányos a bútor, akkor bizony  az alapoktól kell kezdeni a felújítást, különben szebb nem lesz, max. messziről.. 🙂

Mi ezt a nagyi kredencet kaptuk átalakításra, ami fotó alapján nem is nézett ki rosszul, de aztán amikor megérkezett a műhelybe majdnem sírva fakadtunk Mónival, a jobbkezemmel..

kredencelotte

Szegény bútor több éve álhatott elhagyatva, ami nem tett neki jót..

kredenckollázs
kredence

Alapos zsíroldós lemosás után már egy fokkal szebb volt, a fiók még nem, de az ajtó már tiszta 🙂

kredencmosás
Utána felváltva dolgoztunk 2 féle csiszológéppel és ahol pattogzott a festék ott végigmentünk a bútoron..
Máshol nem, mert igazából csak a széleken és a pult részén volt erősebben kopott a bútor.

géppark
Természetesen maszkban, kesztyűben, mert nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok szabadulnak fel csiszoláskor a régi festékekből..

kredencfiok
Csiszolás után nedves ruhával portalanítottuk, majd a következő nap a sérüléseket és a nagyobb lyukakat betapaszoltuk, méghozzá nem a szokásos Trinát fatapasszal, hanem a Harzo fix javítótapaszával, ami kevésbé esik össze és nem is repedezik úgy be, mint a trináté.

harzo
1 nap száradás után az egész bútort kívül-belül és hátul is lealapoztuk a Harzo T-16 tapadó alapozójával, hogy biztosra menjünk és szépen megtapadjon rajta a választott festék.

A kredenc óriási, ezért 2 liter ment rá belőle.

harzo2
Az alapozó után mivel újdonsült gazdája antikolva szeretné látni, úgy, hogy alulról a barna bukkan elő, így azokon a részeken ahol a barna koptatást szeretnénk látni így bekentünk csokibarna színű festékkel, ill. a belsejét telibe kentünk a barnával, ott ugyanis ilyen színű maradt..

Ismétlem önmagam, ha azt írom, hogy óriási a kredenc és annak ellenére, hogy már kaptak egy réteg alapozót, mégis úgy itták a festéket, mintha kötelező lenne, ezt annak tudhatjuk be, hogy pozdorjából van a bútor belseje és hátulja. A barnából kívül nem került mindenhová, mégis közel 2 doboz ment rá 2 rétegben, a festéket a Vintage Paint palettájáról választottuk, ezek 700 ml-s kiszerelésűek, így ez durván 1,2 l volt összesen, egy pici maradt a doboz alján..

festékek

Sajnos külön fotó nem készült az alapozott bútorról és itt már barna is néhány helyen ill. itt próbáltuk kitalálni, hogy milyen színű is legyen..

kredencbarnafehér
Végül a 2 színt összekevertük és egy egyedi nem kék, de nem is szürke színt kaptunk. (light petrol+ocean blue)

kredencszine
2 rétegben tökéletesen befedte az összes barnát és fehéret is.

Ezek után már csak a visszakoptatás volt hátra, mivel a VP szuperül terül, így nem kellett órákig csiszolgatni, csak ott ahol koptattuk.
Majd leviaszoltuk és férj felszerelt néhány mágneszárat, hogy be lehessen csukni az ajtókat, mivel a zárszerkezetet kiszedtük és helyettük egyedi bútorgombok kerültek fel.

zár
fázis

Tiszta, friss és sokkal szerethetőbb lett, pedig ezért a formáért nem vagyok oda.. 🙂

kredenc5

kredenc6

kredenco

kredenc7

kredenc8

kredenckész2

kredenckész

A lehetőséget köszönjük a tulajdonosnak, viszont a jövőben ilyen jellegű munkát nem szeretnénk bevállalni, de bármelyik workshopunkon szívesen látunk, ha te is szeretnéd megtanulni a bútorfestést és antikolást! 🙂

Alapozó és fatapasz: Harzo
Fedőfesték, viasz, bútorgomb: Vintage Paint Hungary
Kivitelezés: Bluer Design és Monart Design
Fotók: Katahlens

További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.

10461747_864201000275009_1138179392_s
signo