Ismét újdonsággal jöttem, a változatosság kedvéért festéket teszteltem (mi mást). 🙂

Méghozzá a dán Jeanne d’Arc Living lakberendezési kollekciójának egyik darabját, ami a nemes egyszerűsséggel a Vintage Paint (by Jeanne d’Arc Living) nevet kapta.
Itthon március óta, külföldön 2011 óta kapható.
Annyiféle szín van a palettán, hogy nem volt könnyű választani, így a rózsaszíntől kezdve a babakéken át a feketéig vettem jó párat, de a kedvencem a french grey lett, amit a műhelybe szánt óriási barokk szekrényen terveztem tesztelni. (Először egy másik színt választottam, de az túl világos volt a tervemhez :))

vp

Közben kiderült, hogy egy komódot is erre a csodás (nem unalmas) antracit szürkére kell festenem, így egy nap alatt két bútorral is végeztem. Nem semmi, ugye? 🙂

Ilyenek voltak az alapok:
szekrényelotte

komodelotte2016

Alapjáraton azért nem vagyok ennyire gyors, egyrészt a jobbkezem az-az Móni segített lefesteni a nagy szekrényt, a másik ok pedig az volt, hogy egy szempillantás alatt megszáradt, amit a tökéletes állaga miatt nem kellett sem hígítani sem pedig a végén simára csiszolni, csupán a szélek koptatásakor került elő a csiszoló szivacs.

Persze a sötét szín mindig sokkal jobban fed, mint egy világos, így nem volt kérdés, hogy 1 max. 2 réteg bőven elég lesz, még akkor is, ha az alap mindkét bútornál eléggé sötét.
Direkt nem a legjobb ecsetem használtam, hanem egy kb. 600 ft-os schullert és még így is olyan sima lett a felület, hogy csak pislogtam.
Mondtam már, hogy nincs új a nap alatt? Jelentem, hogy, de igen: VAN! 🙂
Én nemes egyszerűséggel beleszerettem a festékbe!!

Ha nem én próbálom és festek vele, akkor azt mondom túloz a forgalmazó, de már értem, hogy miért dicsérte Hédi a festéket. 🙂

(A fehéret is kipróbáltuk, natúr ládán már 1, az-az egy rétegben is fedett, barna székre 2 réteg ment)

Miután 2 rétegben lefestettem nem bírtam kivárni, hogy belül is lefessem a fiókokat, ezért a kis komódot azonnal waxoltam.
Megmondom őszintén a waxolás (az ujjamban, több, mint fél éve tartó ínhüvelygyulladás miatt) már nem tartozik a kedvenc mozzanatim közé és azt, ha csak lehet odázom.. 🙂

Bár van jónéhány waxecsetem, de mivel épp mind száradt, ezért csak egy ronggyal waxoltam, de az is egy álom volt. A festékhez természetesen viasz és akár lakk is kapható, naná, hogy ezekből is vettem, így nem volt kérdés, hogy miután kb. 2 hét alatt elfogyasztottuk az első adag viaszt (rengeteg bútorra használtuk), így ezen is azt használtam..

Itt a frissen csiszolt felületet simogattam és annyi a por amennyi látszik a tenyeremen, az-az kb. semmi.
Ez azért nem elhanyagolható, mert sokszor fulladozunk a műhelyben a krétafestékek után szálló rengeteg portól.

12596011_10209194955927809_500703177_n
Általában úgy van az ember, hogy használ valamit ami jó, akkor miért váltson, először én is így voltam, aztán egy workshopomon meglátogatott az Azúr Bagoly és hozott nekem kipróbálni egy olyan viaszt amit még sosem használtam és akkor rájöttem, hogy azért tudnak nekem újat mutatni..(ez a daddy van’s, erről is fogok írni hamarosan) 😉

Nos, ezzel a viasszal is így voltam, ez is krémesebb állagú, viszont sokkal, de tényleg sokkal könnyebb beledolgozni a krétafestékbe, mint az eddig használt olasz és angol márkát (az Azúr Bagolyé amerikai).
Anno amikor ezt az egész antikolós dolgot elkezdtem a PNZ (német) termékét használtam, mert csak az-az egy volt itthon elérhető akkor még, na az volt ilyen, de problémás volt a megrendelés, így azt hanyagoltam, pedig tényleg jó volt..:)

13101556_10209194953087738_1763087920_n

Szóval kb. 10 perc alatt kézzel belesimogattam a bútorba ami csodás fényt kapott tőle és azonnal sima, száraz!! tapintású volt, tehát itt nem kell napokat várni, hogy a viasz beszívódjon a festékbe, mert ez kb. azonnal meg is történik. Nem hagy ragacsos érzetet maga után.

Az óriási szekrény waxolását is kb. 30 perc alatt megejtettem, még úgy is, hogy a koronát eléggé nehézkes volt a sok apró rés miatt bekenegetni.

Így festenek utána:
A nagy szekrény széleit visszacsiszoltuk és kapott egy kis szárazecsetes maszatolást egy világosabb szürkével (stone grey), hogy izgalmasabb legyen a felület 🙂

kiemeltszekrény

kulcslyuk

szekrény

faragás

szekrényutána
A kis komód csupán enyhén antikolt széleket, egy izgalmas színt kapott belül és új gombokat.

komódutána2016
komódsárgafiókja
gombokszürkekomód

Fiókgomb: Zara Home

A festéket az alábbi weboldalon lehet megvásárolni: http://vintage-decor.hu

 

További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.

10461747_864201000275009_1138179392_s
signo