Még jó, hogy nem vagyok egy tervezgetős fajta, mert bizony tavaly november vége óta csak most került sor a festék tesztelésére.
Na, nem mintha nem lettem volna kíváncsi rá, de a megrendelések mindig előbbre voltak, mint a „szórakozás”, meg hát beteg is voltam, így egy cseppet elhúzódott ez a folyamat. De tudjuk, hogy ami késik az nem múlik, így hát ez is eljött! 🙂


A hazai piacon már többféle márkájú hobbi (bútor) festék is kapható, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő színvilágot ill. a számára legkedvezőbb árfekvésű terméket.

A Lignocolor krétafesték (hasonlóan a többi piacon lévőhöz) szintén a vintage stílus kedvelőit célozza meg, tehát kopottas, ódon felület eléréshez nyújt segítséget. Ez mit is jelent? Azt, hogy a zománcfestékkel ellentétben, autentikus felületet ad, könnyedén csiszolható, tehát a kopottságot játszi könnyedséggel tudjuk elérni egy egyszerű csiszolószivacs segítgségével és ami a legfontosabb mindenféle alapozás, csiszolás, előkészítés nélkül azonnal festhető szinte bármilyen felületre!

Természetesen sima festékként is használható, a kopott stílus nem kötelező ezzel a festékkel sem, sokan előszeretettel használják csupán új szín eléréséhez, modern stílusú otthonokban, bútorokhoz.

Szokás szerint matt felületet kapunk száradás után, a festék vízbázisú, vízálló szárad, de a végén kezelni kell a felületet ízlés szerint lakkal vagy a valóban autentikus hatás kedvéért viasszal.

Én egy régi, (csúnya barna) éjjeliszekrény-szerűségen teszteltem, gondoltam dobjuk azonnal mélyvízbe, mert úgy az igazi.

Ilyen volt előtte a szekrény:
éjjelielőtte16

4 éve foglalkozom bútorfestéssel, elég sokféle terméket kipróbáltam már, így valóban azt tudom mondani, hogy számomra nincs új a nap alatt. (És valóban nincs.)

Nem tett csodát, a fehér nem fedett már az első rétegben így, azt tudom mondani, hogy egy újabb márka, újabb színek, újabb termék a magyar piacon.
Semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint amiket eddig próbáltam, teszteltem, használtam.

A választott szín neve szerint light grey, gyakorlatilag egy törtfehér igen kellemes árnyalat.

1reteg

2reteg

Mind más egy picit, hisz mások az összetevők, de alapvetően nem tudom azt mondani, hogy ez vagy az klasszisokkal jobb vagy rosszabb.

Amit tapasztaltam a lignocolorral, hogy kevésbé krétás jellegű, mint mondjuk a hazai vagy angol márka, csiszoláskor kevesebb por keletkezik és a megszokott szinte semmi szaghoz képest, ennek elég erőteljes illata van és sajna nem a kellemes fajtából. Igazából ezt az egy tulajdonságot tartom negatívnak, ha valaki lakásban fest bizony sűrűn kell szellőztetni használat közben.
Ecsetet is kaptam mellé és természetesen azzal festettem és viaszoltam, nem tartom kiemelkedőnek, egy átlagos ecset tulajdonságait hordozza, mivel vastag és kemény a szála így egy kicsit csíkoz, a viaszoló ecset pedig a festő ecsettel szemben sokkal puhább szálú, így könnyen elhajlik így a funckióját nem igazán tölti be, ha faragásokba szeretném a viaszt bekenni akkor szétterül, így nem oda kerül a viasz ahová szeretném. Arra viszont, hogy felhordjuk a sík felületre teljesen megfelel.

lignofestek

lignoecset

Mivel amikor megrendeltem a festéket még viaszuk nem volt, így az Azúr Bagoly által forgalmazott Daddy Van’s viaszát használtam hozzá, ami az egyik legjobb itthon kapható wax, de erről majd egy másik posztban. 🙂

Természetesen mindenkinek más-más ecsetek válnak be, ez csupán az én objektív véleményem erről a termékről.

Árban a magyar és az angol márka között van, 100 ml 1850, 1 kg 8100 ft.
Ecsetek 4990 ft/db.

Színek tekintetében elég széles skálán mozognak az igazi shabby chic stílushoz passzoló visszafogotabb árnyalatok is megtalálhatók, de az erőteljesebb színek is, sőt tudomásom szerint csak náluk kaphatók metál színek, amik közvetlen a felületkezelt bútorra is kenhetők!

Összességében tényleg nem tudok rosszat mondani a festékről, ki kell próbálni és kész. 🙂

A kész bútor és részletei:
lignokorona
lignoszekrény
ligno2
gombligno
A festéket az alábbi webáruházban tudjátok megvásárolni, Krisztina ez egyetlen hazai forgalmazó nagyon szívesen áll rendelkezésetekre, a festéket és az ecseteket is ő biztosította.
http://www.vintagevelem.hu

Bútorgomb: Zara Home
Wax: Azúr Bagoly

További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.

10461747_864201000275009_1138179392_s

signo