Ki ne álmodna hatalmas konyháról ami világos, tágas mindennek van helye?!

Én is, de ez most nem az a poszt ahol egy „lyukból” egy 50-60 négyzetméteres álomkonyhát alakítunk ki csupán 1-2 felesleges szoba hozzáadásával.

Kb. 120 e ft-ot költöttem el festékre és az új bútorgombokra, tehát ez egy bárki számára elérhető alacsony költségvetésű, de igen látványos átalakítás lesz!

 


A konyhánkat a férjemmel ketten terveztük az online Ikeás konyhatervezővel amikor megvettük az otthonunkat 2006-ban.

Egyszerűen ez tűnt a legokosabb megoldásnak, hiszen 25 év garanciát egyik konyhastúdió vagy bútorkészítő sem ad a munkájára, így ennél maradtunk.
(Akkor még nem tudtuk, h kb. 10 év után lecserélik a Faktumot))

Az első évben így nézett ki a konyha.

Jobb ötlet híján a reggeliző pult elejére is olyan borítást tettünk, mint a konyha színe..

 

 

A mediterrán kőborítás a pulton szintén a mi ötletünk volt egészen 2019 januárig fent volt..

 

 

 

A konyhapultunk és a hátfal Technistone ami egy magas minőségű kvarc felület. Antibakteriális és ellenáll pl. a domestosnak, kólának és még vágni is lehet rajta, mert nem karcolódik.

Imádom, a legjobb/legpraktikusabb befeketetés volt a lakásunkban.

 

Szóval amikor tavaly januárban elkezdtem a lépcsőt átfesteni akkor jöttem rá, hogy bizony a konyha már semmihez nem fog passzolni a lakásban, ha eltüntetem az utolsó cseresznye színt is..

Innen indultunk 2020 júniusában.

 

 

Addig kutattam a neten amíg ki nem derítettem, hogy az ajtók fából vannak (nem volt egyszerű egy 5-6 éve megszünt bútorról ezt megtudni!), ami szuper, mert így bátrabban állok neki.

Ez is egy olyan amire azt mondtam, hogy soha, de rengeteg posztot láttam már és mivel én mindig biztosra megyek, így tudom, ha megfelelően előkészítem a felületet olyan nagy baj nem lehet.

 

(A lépcső végül 9 hónap alatt készült el, arról a poszt végén találtok infót.)

 

Valami hasonlót el tudnék képzelni, márvány (mintában, de kvarccal, mint a mostani Technistone) borítással és hatalmas szigettel, fehér (shiplap) lécekkel a plafonon..

 

 

Vagyis azt szeretném, hogy világosabbnak hasson az egyébként kb. 12 nm-es konyha, ami egyébként kettőnknek megfelelő méretű és pratikus..

 

 

 

 

Az első lépés az volt, hogy a mosogató feletti szekrényt leszedtem és lefestettem a falat, mert a szekrény alatt még a régi szín figyelt.

Ide kerül majd két lebegő polc, ami most megint divatos..:)

 

 

Aztán elkezdtem zsíroldóval zsírtalanítani az első leszedett darabot..

Ez az egyik legfontosabb dolog, ha valaki konyhabútor festésen töri a fejét!

 

 

 

Természetesen a zsíroldó után vizes ruhával töröltem át őket, majd megcsiszoltam a felületüket. Mivel a bútorváz fehér (szerencsére), így evidens volt, hogy az ajtók/fiókok belső felét is lefestem, mert bizony béna lenne, ha kinyitom és az barna színű..

A Harzo tapadó alapozó ugyan már bevált az ajtóknál és a lépcsőnél, de most tényleg tuti biztosra akartam menni, ezért a sok amerikai konyhaátalakítós videó megnézése után tudtam, hogy nekem vmi még erősebb cucc kell. Ez pedig a Zinsser BIN alapozója ami nem csak alapozó, hanem folt blokkoló is. A probléma az volt, hogy bár van már MO-on forgalmazója, de raktáron nem tart ilyen terméket (no comment..), így kénytelen voltam az Amazonról +7000 ft-os postaköltséggel rendelni egy 5 literest Angliából, de azt tudom mondani, hogy megérte még így is!

 

Nem kell megijedni egy konyha átfestésekor, hanem fel kell készülni a legrosszabbra és akkor nem érnek meglepik.

A bútorfestés alappillére a megfelelő előkészítés, ha azt nem hagyod ki, akkor tartós végeredményt kapsz! 🙂

 

 

Az első amit leszedtem egy oldalsó takarólap volt, de mivel uncsi volt szimplán fehérre festve, így vittem bele egy kis farmhouse-os vonalat vagyis egy X-et és keretet vágattam rá 🙂

 

 

A következő célpontom a mosogató melletti panel volt ami ugye több helyről rögzítve van (vízvető is van rajta és 2 szekrény között van az alsó fele..) így azt helyben festettem..

 

 

Amíg ezt a hiper-szuper alapozót használtam semmi gond nem volt, csak amikor már a fedőfestéket vagyis a vizes bázisú zománcot kentem akkor ért az a bizonyos meglepi..

Egy hatalmas folt lett a közepén (a felső fotón látszik, ha jobban megnézed) ami eddig nem látszott..Átfestettem újra a csoda alapozóval, akkor nem volt folt, de amikor ismét a vizes festék ment rá a folt újra előjött.

Ha ezt 100 X megcsinálom sem tűnik el a folt, így más megoldáshoz kellett folyamodni.. Ezért ide egy vékony falapot vágattam, természetesen nem sikerült a fatelepen jó méretet kivágni, így a falnál 1 cm-es rés maradt.

Ezért itt is beújítottam, de az X sok lett volna már, így csak egy olyan keretet raktunk rá ami a szekrények előlapján is van, így eldugtuk az elméretezett takarólapot és kicsit mutatósabb lett ez a nagy üres fal.

 

 

Szivacshengerrel dolgoztam, mert azt szerettem volna, hogy tökéletesen sima, „gyári” felületet kapjak.

 

 

Nekem úgy, h egyszerre max. 2-3 darabbal dolgoztam és mellette rengeteg munkám volt így 2020. júniústól 2021. március közepéig tartott, de csak azért, mert több hátráltató tényezőm is volt.

Az egyik, hogy nem csak a külső részét, hanem a belső részét is át kellett festenem az ajtóknak, mivel egy frissebb, modernebb hatást szerettem volna elérni ezért új gombokat is terveztem..

Ezért úgy kezdődik egy-egy ajtó/fiók festése, hogy lezsíroldózom, aztán megcsiszolom, a régi lyukat beglettelem mindkét oldalon, szintbe csiszolom, portalanítom, majd 2 réteg BIN alapozó, 2 réteg Harzo és a végén 2 réteg fedő (zománc) festék jön, így biztosan nem kopik le és tartós lesz a felület amit vizes ruhával bátran lehet takarítani!

 

 

Sem időm, sem helyem nem lett volna az összes ajtót egyszerre leszedni és átfesteni, sokkal gazdaságosabb volt időben elhúzni, ennek persze az egyetlen hátránya, hogy hónapokig felemás a bútor, de azért a végén az új külső amit te magad értél el kemény munkával (és minimális anyagi ráfordítással), na az kárpótol mindenért!! 🙂

 

 

Persze év végén újabb probléma állt elő és a már fehérre festett szegélyek a bútor alatt eláztak, mert elromlott az ezidáig tökéletesen működő 14 éves mosogatógépünk vagyis nem szivattyúzott, a víz egy része pedig kifolyt a szegélyre és az alig 2 éve lerakott laminált padlóra is..Szerencse a szerencsétlenségben, h a padlóból maradt bőven, így egy pár órás munkával kicserélték még karácsony előtt a felvizesedett darabokat, de persze vadi új mosogatógépet is kellett venni..

 

 

Aztán viszont simán ment minden és végül elkészült a konyhabútor festése amit imádok! 🙂

 

Tökéletes összhangban van a lakás többi részével.

 

 

 

Emlékeztek még, hogy milyen komor volt előtte? 🙂

 

 

 

A lebegő polcokat még tavaly nyáron megvettem, persze elmértem és kicsik lettek, így ide egyedi méretet kell csináltatnom, addig a Kriszta által készített cuki kis tábla díszíti a falat.

 

 

Szívem szerint a maradék három felsőszekrénytől is megszabadulnék, de annyi helyem nincs, hogy az ott tárolt étkészleteknek, poharaknak új helyet találjak és 2 lebegő polcra nem férne el minden, így azok egyelőre maradnak..

 

 

A szagelszívót beépítjük farmhouse stílusúvá, a lámpákat átfestem/átalakítom és ami még egy picit majd dobni fog az egész látványon a fenti álomkonyhában látott shiplap/lambériáját is felrakjuk a falra vagy a plafonra fehérben, az még nincs eldöntve..

 

De már most is sokkal vidámabb, világosabb és tágasabb hatású a konyha pedig csak „egy kis festéket” és új gombokat kapott! 🙂

 

 

Ami még nagy szívfájdalmam, hogy sajnos nem tudjuk a mostani mosogatót farmhouse stílusúra cserélni, mert, ha kisebbet veszek a mostaninál akkor a pulthoz kellene pótolni egy darabot (14 éves a kvarc pult és csak táblában lehet rendelni, ezt a színt már nem tartják raktáron), ha pedig nagyobbat akkor a mosogatógépbe belelóg és mivel az elég mély mosogatótálca sajna hely nem lenne hozzá..

 

 

Amikor elkészült a konyha tudtam, hogy kicsit változtatni kell a belső rendszerezésen is és ehhez egy kedves barátnőm segítségét kértem aki Gardrób és Otthon stylinggal foglalkozik..
Az ő termékeiből válogattunk a konyha bedekorálásához is! 🙂

 

 

 

A belső rendszerezésről külön posztot fogunk hozni amint nyitva lesznek az üzletek és be tudjuk szerezni az összes új tárolót a szekrénybelsőkbe…

 

Időközben az étkezőnk is megújult, a fekete szín nagy kedvence lett, a képkeretek és egy új lámpa is került ide, sőt a lépcsőnk ismét festődik, mert a tavalyi színt kissé uncsinak találom így a lapok feketék lesznek..:)

 

A falipanelezésről itt olvashattok.

A lépcső átfestését itt találjátok.

Az étkező átalakulásáról itt egy tavalyi poszt.

 

Dekoráció és styling: Wardrobe and Home
Fatáblák: The Heart Factory
Konyhabútor, bútorgombok, csaptelep: Ikea
Az amerikai festék (Zinsser BIN) kivételével a többi festék (Harzo tapadó alapozó, Cellkolor aqua vizes bázisú zománc) és eszköz barkácsáruházban, festékboltban beszerezhető!
A fal színe greige: S1502-Y50R
A pult és hátfal: Technistone Crsytal beige
A mosogató: Blanco gránit beige színű, 14 éves, ez a fazon már nem elérhető.
Bárszékek: VidaXL
A padló laminált Classen Denver tölgy light innen.

 


További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.