Enikő jóvoltából kipróbálhattam a milk paint-et, az-az a tej (kazein) alapú festéket, ami 100 %-ban természetes, akár otthon is előállítható, lásd itt.

IMG_8010

 

A buttermilk-re (vajszínű) esett a választásom, bár mostanában teljesen odáig vagyok a meglepő színekért, mint a piros vagy a kék, de most próbáltam olyat választani, ami illik is a lakásunkba.

Újabb Vaterás guberálásom egyike ez az asztal, már régóta fájt rá a fogam, még tavasszal kezdtem el nézegetni ilyeneket, de aranyárban mérték, de kivártam és 1 hete sikeresen megnyernem, természetesen bagóért.. 🙂

Innen indultunk:

1175087_506475446095946_2008451850_n
Tipikus román import, bonanza fésülködőasztal 1987-ből
(alján van egy minőségi tanúsítvány)

Ez a festék is teljesen más, mint a már jól megszokott és bevált zománc, viszont nagy előnye akárcsak a chalk paint-nek (kréta alapú festék), hogy semmilyen előkészítési munkálatot nem igényel a bútor festés előtt, legyen az natúr fa vagy politúrozott felület.

A kréta alapúnál még érdekesebb, mert ez por formában érkezik, nekünk kell vízzel elkeverni, ami nem is olyan könnyű.
Mixerrel egy habos végeredményt kapunk, kézzel keverve viszont, ha nem vagyunk alaposak még csomók is maradhatnak.

Nekem nagyon tetszik az a bútor, ami tényleg autentikusnak néz ki, lepattogzott róla a festék és bár a hálónkban az ágy és az éjjelik csak enyhén koptatottak, már nagyon vágytam egy ilyen bútorra, csak nem volt hozzá alapom, hisz ennek elég sötét az alapszíne, így egy világos színnel elég dramatikus hatást lehet elérni.

Nekem ezek a kedvenceim:
Forrás: Miss Mustard Seed

004-copy-587x800

DSC_8363-480x640

lucketts

Mivel ez egy víz-tej alapú festék, ez azt jelenti, hogy igen híg, meg is ijedtem amikor egy részén a bútornak kipróbáltam, mert csíkos volt és a porszemek látszódtak a festékben, ahogy felvittem.
Második réteg már jobban fedett és mire megszáradt (egy éjszakát hagytam) az ecsetvonások eltűntek és tükörsima felületet adott a festék mindenféle csiszolás nélkül!! Jó kivéve, ahol nem sikerült egyenletesen felvinnem valamiért a festéket és ott foltos lett, persze elkezdtem leszedegetni a festéket ahol lejött és utána festettem rá még egyet ahol nagyon foltos volt..

 

IMG_8008

IMG_8036

Ennek a koptatását nem szivaccsal, hanem egy spaklival kell végezni, egyszerűen a széleken elindulni és ott kaparni ahol hagyja magát a festék.

Gyakorlatilag lutri az egész, mert előre nem fogjuk tudni, hogyan jön le a festék.
Biztosat nem tudok, talán pár festés utána kitapasztalható, de ahogy az egyik leghíresebb tejalapú festék használójának és forgalmazójának videóját elnézem, erre még ő sem jött rá.

Ilyennek kell lennie a végén és akkor szépen le lehet szedni a festéket, sajnos erre hiába viaszolok, mert nekem tetszik ez a repesztett hatás is, viszont nem marad meg, ahogy hozzáérek azonnal lejön..

IMG_8045

Ilyen lett

 

IMG_8086

IMG_8087

Egyelőre a gardróbban van, bár pont itt lenne a helye, majd a szépülő, megújuló vendégszobába fog kerülni, mert itt az Ikeás PAX gardrób mellett nem igazán mutat ez a kopott darab..

IMG_8115

IMG_8094

IMG_8097

A szék ilyen marad, de másikat szerzek az asztalhoz, mert így most nem passzolnak össze..

 

Képek majd még érkeznek, mert ma nem volt túl napos idő a fotózkodáshoz..
693C1DA55C8AB3F04862ACBE9990934D