Hosszú poszt, sok szöveggel és sok fotóval! 🙂

12 éve költöztünk be az otthonunkba a férjemmel, imádjuk a mai napig, hisz 10 méteres a nappalink aminek az egyik fele csupa üveg, déli fekvésű, fényárban úszik, de a padló sosem volt a kedvencem, sőt, egyszerűen utáltam…
A lakás vadi új volt, senki nem lakott még benne előttünk, de más ízlésére volt formázva, nagyon nem a miénkre, de mivel méretben is jóval nagyobb volt, mint
amit terveztünk, így kompromisszumként mindent ami benne volt (csak szaniterek és a padlók) megtartottunk és próbáltunk a saját stílusunkkal együtt használni, több-kevesebb sikerrel.
Sárga, pirosas-bordó és zöld falak voltak, azokat szinte azonnal eltüntettük, de a padló maradt..Na és a cseresznye színű szegélyek és lépcső is, mert két szintes a lakásunk…
Anno teljesen más volt az ízlésünk, ami azóta folyamatosan változott, így volt, hogy évről évre más-más kiegésztők voltak, de összességében a padló miatt túl nagy változásokat sajnos nem tudtunk bevezetni..
Bordó falak voltak a nappali két végén, abból az egyiket félig, a másikat teljesen átfesttettük, aztán egy étteremben megláttam ezeket a köveket és nekem is kellett, így ment a maradék pirosas-bordó fal is, jött mellé egy kis latté ..
Itt jött a képbe a latte szín az eredeti bézs mellé..

 

 

 

 

 

 

 

A konyhabútor színét muszájból választottam, ugyanis a lépcső is ilyesmi színű és egymás mellett bután nézett volna ki egy fényes fehérrel amire akkoriban vágytam..

 

 

 

Az egyelőre marad, de tervben van az átfestése, mert már azt is nagyon unom! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Ez az üvegasztal is a rémálmom volt..A férjem találta ki és tervezte meg, de igazából csak karácsonykor használtuk amikor sokan voltunk, ugyanis túl nagy 2 főre terítéshez és folyton pucolni kell, h szép legyen + a férjemnek tavaly unokája született és az asztal nem volt igazán gyermekbarát az éles széleivel…

 

 

Évekig árultam mire idén nyáron (2018) az eredeti árának az ötödéért végre sikerült eladni és egy újabb vágyam sikerült véghez vinni az új asztalunkkal, de erről majd egy másik posztban, mert az is megér egy misét! 🙂

 

 

 

 

Végül is a bézs falakhoz mentek a cseresznye ajtók, szegély és a lépcső 😀

 

 

 

A reggeliző pult oldalán ikeás fedlap volt kb. fél évig, aztán jött a horvát mészkő és az került a konyhapult alá és a kéményre is.
A konyhapultunk és a hátfal is nagy vágyam volt amikor a konyhát terveztük, Technistone-nak hívják, bézs színű, annyira jó minőség és kemény anyag,  hogy vághatok rajta hagymát, önthetek rá domestost és semmi baja azóta is, mintha új lenne, csakis fehér carrarai márványra cserélném le!! 😉
Sajnos a férjem imádja a hi-fi cuccokat, így a beköltözés óta egyre nagyobb TV-k és rengeteg kütyü uralja a nappali fókuszpontját..
Kb. 2 évente, párna és szőnyeg csere volt, de vhogy a padló miatt egyik sem volt az igazi..
Aztán 2 éve amikor már muszáj volt festetni, nem érdekelt, hogy nem fog passzolni a padlóhoz az új falszín, így fehér plafon és „greige” falak lettek. (ami egy meleg árnyalatú szürke, bézs beütéssel)
Na meg az ajtókat is átfestettem, naná, hogy fehérre…:)
Eszméletlen lett a változás, az addig szintén gyűlölt cseresznye színű ajtók a kedvenceim lettek 😉
A kéményről festés előtt a férjem leszedte a követ, de a konyhapulton rajta hagytuk, mert amíg „nincs meg a koncepcióm addig ne koszolódjon a festett fal”..
Tök bénán mutatott a szürke-fehér színekkel, de tudtam, hogy hamarosan megszabadulhatok tőle..
2016-ban volt ez a festés és itt is megvalósult egy másik álmom, amit a felrakás pillanatában már le is szedettem volna, de olyan árban volt a tapéta, hogy azt mondtam magamnak 2 évig ezt kell nézni, addig nem szedethetem le. Imádom ezt a Farrow&Ball Lotus tapétát, a lakás színeit ehhez igazítottuk, de az amúgy is pici (268 cm széles) falat még jobban összenyomja. 🙁
De sebaj, letelt a két év, januárban jön a kedvenc festő bácsim és leszedi! 🙂
Festéskor kerülf fel szegélyléc is a holkerbe, hogy kicsit feldobjuk az uncsi vonalakat, a régi függönytartók helyett takaró is készült u.ebből az anyagból (2 éve nincs függönyünk és függönytartó sem btw. ), így próbáltam egy kicsit belefutni az „amerikai stílusba”, sajnos a férjem a wainscottingot nem engedte akkor, most mégis lesz hamarosan, méghozzá a konyhapult függőleges részén ahonnan a követ leszedtük ill. a bejárat melletti kis lerakó pult oldalán is, ugyanis a cicák előszeretettel ugrálnak fel oda és a tappancsaik nyoma meglátszik, hiába mosható a falfesték..
Az a sötét szín egyébként a tapéta mintájának a színe..Az sem marad a falon, világos szürkét kap amilyen a többi fal is, sőt a konyhát is átfestetem, (ezt a férjem még nem is tudja!), sajnos bár szép halvány mohazöldet választottam, nem tetszik, h nem egységes a többi fallal és a konyha hátsó fala ami amúgy is sötét, táblafestéket kapott, azt is visszafestetem, mert bár szuper praktikus, de nagyon sötét..
Természetesen az új asztal fölé már új lámpa is van és a többit is a hangulathoz illőre fogjuk cserélni hamarosan! 🙂

 

 

És akkor jöjjön a padló…:)

 

Hosszú évek után végre úgy alakult, hogy megcsináltatjuk a padlót, bár nem igazi fapadló lett, mint a dolgozószobákban, hanem laminált, de végre eltűnt a szemem elől ez a rusnya műmárvány minta amit tényleg szívből gyűlöltem 😀
Sajnos vagy szerencsére több hónapom volt kitalálni, hogy milyen padló legyen, a nagy vágyam az eredeti tölgyfa padló francia halszálkában lerakva, de az vastagságban egyáltalán nem fért volna el a meglévő padlóra, így ezt elvetetettem, hasonlót találtam lamináltban, de annak meg több, mint 8000 ft volt az ára/nm, azt egyszerűen nevetségesnek tartottam, hisz pár éve a Mátraparkettől 5300 ft-ért kaptam valódi tölgy svédpadlót a dolgozószobámba, szóval maradt a vinyl és a laminált.
A vinyl-lel tönkreteszem a meglévő padlót, amit ugyan nem bántam volna, de árban aljzatkiegyenlítéssel, munkadíjjal, a padló árával ismét jóval 10 fölé mentünk volna, így maradtunk a lamináltnál.
Sok helyen jártunk, aztán ahol az amerikai típusú szegélylécet kinéztem, ott találtam 3 féle lamináltat ami fotó alapján tetszett, de élőben köszönőviszonyban sem voltak a netet látok színek, viszont a bemutatóterem padlója megfogott amiről azt hittem, hogy fa 🙂
Közölték, h nem az, hanem laminált, árban tökéletesen megfelelő, rusztikus és fózolt, ami nálam alapkritérium volt, sőt nem túl szürke, nem túl fehér és nem is túl sárga..

 

Netes fotó alapján nem választottam volna ezt a padlót, de ott egyszerűen magával ragadott! 🙂

 

 

 

Netes fotó:

 

 

 

 

 

Természetesen fényben készült (telefonos) fotó a nappalinkban lerakott padlóval:

 

 

 

 

 

 

 

Sikerült pár napon belül leszállítaniuk és már csak a szakemberre vártunk, akit már jól ismertünk, ugyanis anno a dolgozószobámba ők rakták le a svédpadlót, 2 éve festéskor pedig a gardróbunkban szintén ilyen amerikai szegélylécet.. Laciék kedden már itt is voltak és ma péntek van, az utolsó simításokat végezték ma! 🙂

 

 

Nem egy nagy dolog, egy alátét fólia kell csak a padló alá és szép sorban le kell rakni, a szegélyt kell ragasztani, kiszilózni alul felül és kész. Én „téglakötésben” kértem, nekem így tetszik, egy picit így tovább tartott, mintha szimplán lerakták volna, de így is megvolt négyszer fél nap alatt..

 

 

 

 

 

A tesztelés csak ezután jön, hogy mennyire engedi át a padlófűtést ez a laminált, de én már most boldog vagyok, mert a nappaliban már nem látom a csúf padlót! 🙂

 

(Plusz kértem a hálóba is ilyen szegélyt a meglévő padlóhoz, h az is csinibb legyen, sőt, van még egy télikertünk is ahol a lenti padló köszön vissza, de azt már csak jövőre padlóztatjuk át, ahhoz most nem volt energiám + a lépcsőt is én fogom kezelésbe venni, úh. a kettőt majd szépen összekötjük.. :))

 

A hálóban csak egy gyors fotó készült a régi és új szegélyről, ha rendben lesz ez a szoba is, akkor erről is hozok újabb posztot..:)

 

 

 

Az utolsó design dilemmám egyébként a nappali fő fala, ami, ha bejövünk a lakásba egyébként is vonza a szemet..Ahogy fent írtam szinte azonnal megbántam, hogy tapétát rakattam ide..

 

 

Februárban jön a festő, a fal színe marad ami a több falon is van, a TV alá jön a kandalló (fehérben) amit egyébként az oldalfalra terveztem, de rájöttem, hogy ott nem látszódna és a fókusz így is úgy is a szembe falon van..Sajnos a gardrób miatt ez a rész eléggé picike, így a polcos beépített szekrény ötletét elvetettem, bár, ha fehér lenne, lehet, hogy tágasabbnak tűnne? Bármilyen ötletet szívesen fogadok, remélem sikerül dűlőre jutnom ezzel kapcsolatban..:)

Össz-vissz 268 cm szélesség van és a TV (123 cm széles) marad, minden kábel a TV alá a falba van bevésve és sajnos máshová nem tudjuk átrakni, így az fix + a férjem ragaszkodik a kütyüjeihez 😀

A terv egy hasonló elrendezés lenne, de itt nyilvánvalóan sokkal nagyobb a hely, így erről csak álmodozom egyelőre… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

A padlózást, szegélyezést ők végezték, csak ajánlani tudom Laciékat!
A padlónk neve: Classen Denver tölgy light és ahonnan való.
A szegélyléc pontosan ez.

További inspirációért, plusz tartalmakért kövess a Facebook oldalamon is, melyet ide kattintva érhetsz el.